Komunitní škola Borovany

Žižkovo náměstí 107
373 12 Borovany
604 736 064 - Jana Boušová

č. ú. : 3722564389/0800
ksborovany@gmail.com

 

 

Zpravodaj_5_13

10.05.2013 21:16

 

Zveme vás…

Zahradničím. Zahradničíš? Zahradničíme!

V měsíci dubnu jsme zahájili přednáškový cyklus pro milovníky zahrady a flóry jako takové. Po úspěšném setkání nad problematikou zakládání a údržby zahrad, kde si každý z příchozích mohl postěžovat na svůj problém v zahradě a pan Bouše se snažil ze své praxe hledat řešení, následovalo besedování o trávníku a péči s ním spojené. Ten by chtěl travičku z golfového hřiště, ten zas luční kvítí kosené kosou… o všem se diskutovalo a ke všemu jsme se dozvídali rady a zkušenosti.

Nyní v květnu nás čekají další dvě setkání, neméně zajímavá. V pátek 3. května od 18 hodin vás srdečně zveme do Podkroví na besedu s panem Milanem Koželuhem. Tématem bude: Řez ovocných stromů v praxi.  Ti z vás, kteří ještě nestihli své stromy zakrátit i ti, kteří tak již učinili anebo ti, kteří váhají a čekají na tu nejvhodnější příležitost ze všech možných vhodných, které nám odborníci doporučují… vy všichni si přijdete na své. Pan Koželuh se pokusí naznačit hlavní pravidla řezů, poradit jak jednoduše ovocné stromy řezat a jakých chyb se dopouštíme nejčastěji. Zájemci si mohou přinést fotografie svých stromů či náčrtky koruny s větvemi, tak aby se názorně mohlo přemýšlet o tom, jak na ten či onen strom.

V pátek 17. května od 18 hodin zveme především majitele balkónů a oken s truhlíky na besedu s panem Pavlem Chloubou. Téma setkání je prosté a výstižné: Balkonovky. Jaké květiny jsou nejvhodnější, které truhlíky, jaký substrát. Je možné v balkonových podmínkách pěstovat zeleninu, jahody? Jak využít balkon na nevhodnou světovou stranu… A mnohé další co bude právě vás zajímat.

Na obou besedách vybíráme vstupné 50,- Kč. Těšíme se na vaši účast, a přejeme mnoho zdaru při zahradničení. 

 

Aktuálně…

Staronová vývěsní tabule

Zajímají-li vás aktuality z Komunitní školy anebo si nechcete nechat ujít besedy a přednášky, které pořádáme, spolehněte se na naši novou vývěsní tabuli. MAS Sdružení Růže nám přenechalo k užívání vitrínu v Podzámčí u dolní brány (vjezd na parkoviště u Nazaretu).  K vývěsním plochám města, vitríně u MAS Sdružení Růže a nástěnce v Domě s pečovatelskou službou, tak přibyl další informační bod, kolem kterého projde denně hodně Borovanských které, jak věříme, můžeme takto oslovit našimi aktivitami.

 

Angličtina pro začátečníky (+foto)

Po krátké přestávce otevíráme kurz anglického jazyka pro začátečníky s lektorkou Evou Balounovou. Zájemci mohou přijít ve středu v 18:45 do budovy MAS Sdružení Růže (vpravo vedle radnice). Kurz má 10 lekcí. Cena kurzu je 1000,- Kč. Těšíme se na vás!

 

Komunitní škola Borovany členem NS VKŠ

20. března se v Borech v Kraji Vysočina konala Valná hromada Národní sítě venkovských komunitních škol (dále jen NS VKŠ). Na té se mimo jiné prezentovali a přijímali noví členové ucházející se o zapojení do národní sítě.  Komunitní škola Borovany o toto zapojení usilovala již od svého založení a nyní, v březnu byla konečně přijata. Pramení z toho nejen určité zakotvení naší činnosti v širším rámci spolupráce, dokonce národní! Ale i možnost plně využívat služeb NS VKŠ a hlavně moci nabídnout místním aktivity pořádané ostatními sdruženími po všech koutech republiky i v zahraničí. Pokud již dnes víte, že byste se chtěli více zapojit do komunitního života, více se podílet na chodu obce anebo něco v obci změnit, ale úplně nevíte jak, jakým směrem se ubírat, jaké metody využít tak, abyste byli co nejúspěšnější, kontaktujte nás www.ksborovany.cz anebo se rovnou poptejte na zkušenosti na webu NS VKŠ www.branaprovenkov.cz.