Komunitní škola Borovany

Žižkovo náměstí 107
373 12 Borovany
604 736 064 - Jana Boušová

č. ú. : 3722564389/0800
ksborovany@gmail.com

 

 

Patchwork - nově od září 2013

22.05.2013 17:07

 

Seznamte se s  patchworkem

Patchwork je textilní technika stará tisíce let. Patrně byla známá již v Egyptě, v různých obměnách ji najdeme takřka ve všech světových kulturách – v Evropě, Asii, Africe, Americe… Každý kout světa, každé století patchwork něčím obohatilo. A tak dnes v patchworku existuje velké množství technik, vzorů, které mají svoji historii.

V Anglii má patrně kořeny „crazy“ patchwork, či vzory pro ruční šití jako je babiččina zahrádka či hrací kostky.

Podle paláce Bargello v Italské Florencii dostala asi jméno další patchworková technika, bargello.

Amerika dala patchworku blok, dnes základní část každé klasické deky. Blok byl sešitý z kousků a deka z bloků. Nebylo nutné nosit s sebou velkou část právě sešívané deky, ale stačilo pár kousků na blok.

Indiáni z kmene Seminola, žijící na Floridě, zdobili své oblečení vzory v pruzích, které dnes nazýváme seminola patchwork.

Jiní indiáni, Molas, tentokrát z ostrova San Blas, sešívali vrchní část ženských oděvů u několika vrstev látky, kterou pro vytváření vzorů prostřihávali a prošívali.

V Evropě, oblasti kolem Ste-Marie.aux-Mines se zrodilo Amish-hnutí, jehož přívrženci dnes žijí v některých státech USA podle pravidel starých víc než 200 let, a v duchu těchto pravidel vytvářejí překrásné deky typických barev a vzorů.

K patchworku samozřejmě patří quilting , „cultica“, slovo pocházející z latiny. Quiltování či prošívání, které se používalo ke zpevnění deky či oblečení, mělo a má i zdobnou funkci. I quiltování, prošívání je velmi různorodé – trapunto, cord

Největšího rozmachu dosáhl patchwork v USA, kde se stal tradicí. K různým příležitostem zhotovovaly ženy deky či závěsy na stěnu, které sešívaly z bloků velmi patriotických názvů – hvězda Ohio, Medvědí stopa, Přesýpací hodiny, Osmicípá hvězda a další. Dnes je patchwork a quilting v USA také velkým byznysem a uměním zároveň. Postupně se dostává i do Evropy a už několik let se Evropou šíří jako velmi nakažlivý, ale překrásný virus. Svou podstatou totiž patchwork přispívá k seznamování či navazování nových přátelství.

Na podzim budou mít v Borovanech zájemkyně možnost zúčastnit se základního kurzu ručního šití, který povede zkušená lektorka Veronika Šlajchová (tel.: 607 724 511, vero.slajchova@seznam.cz) v klubovně Podkroví nad mateřským centrem. Cena celého kurzu je 1.950 Kč.  Přihlásit na kurz  se můžete již nyní u Marie Petříkové v komunitní škole – tel. 777 813 884, petrikovi@gmail.com.

1.      lekce – úvod, příprava a výběr látek, návrh deky (13. 9.)

2.      lekce- Nine patch, Four patch… (27. 9.)

3.      lekce – Log Cabin, Křivky (11. 10.)

4.      lekce – Lemoyne Star, aplikace (25. 10)

5.      lekce – sesazení deky (8. 11.)

6.      lekce – quiltování, lemování (22. 11.)

7.      lekce (nepovinná) – uvedení nabytých zkušeností do praxe – šití na stroji, práce s ptw. pomůckami – řezákem a podložkou, základní „rychlé postupy“ – ušijeme si polštářek