Komunitní škola Borovany

Žižkovo náměstí 107
373 12 Borovany
604 736 064 - Jana Boušová

č. ú. : 3722564389/0800
ksborovany@gmail.com

 

 

Články do Zpravodaje_září_2014

28.08.2014 15:51

Staří, mladí neseďte doma.

Bavte se. Vzdělávejte se. Spojte se s ostatními.

 

Ke všemu v nadpise zmíněnému vám napomůže Komunitní škola Borovany. Léto je za námi a proto pro vás pilně připravujeme nový půlrok nabitý kurzy, akcemi a příležitostmi.

 

UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU

 

Studenti Virtuální univerzity třetího věku (zkr. VU3V) zahájí již 9. semestr první říjnový týden. Univerzita nabízí velmi různorodé okruhy přednášek. Například Etika jako východisko z krize společnosti, kurz Lesnictví, myslivost, jedlé a léčivé houby, uměnovědná témata – Barokní achitektura v Čechách, Michelangelo Buonarotti, Dějiny oděvní kultury a jiné. Společenská témata – Evropské kulturní hodnoty, Osobní finance, Evropská unie, a mnoho dalších.

Všechny kurzy najdete na internetových stránkách www.e-senior.cz. Tam také jsou další informace k jednotlivým přednáškám.  

Kromě kurzu astronomie je to vždy 6 přednášek prostřednictvím internetu, ke kterým se scházíme jednou za 14 dní. K uzavření semestru je povinností 75% účast na společných přednáškách a vypracování testů v klidu domova s tištěnými přednáškami u ruky.  

Díky podpoře města Borovany je cena za jeden semestr pouze 300,- Kč.  Že nás, dosavadní studenty, „škola“ baví, to dokazuje již pátý rok VU3V v Borovanech. Při závěrečných seminářích se rádi setkáváme s dalšími studenty z nejrůznějších měst. V tomto kurzu je nás již 18 a další rozšiřování je vzhledem ke kapacitě učebny neúnosné. Proto bude na podzim otevřena zbrusu nová skupina, chcete-li, třída. Nehažte flintu do žita, váháte-li s připojením se do studentských řad. Atmosféra kurzů je vždy velmi přátelská, nikdo nikoho nezkouší, ba naopak témata jsou tak zajímavě pojímána, že vás vždy zaujmou a budete se chtít dovídat víc. Nejde o to biflovat data, jde o rozšiřování obzorů, o setkávání se s vrstevníky a o nové, vždy pozitivní, zážitky.

 

UNIVERZITA VOLNÉHO ČASU

Sesterský projekt U3V. Stejné kurzy určené pro zájemce mladší 50 let, kteří nebudou mít povinnost scházet se v jedné učebně, ale budou si moci přednášky shlédnout v klidu svého domova. Ideální příležitost pro rodiče na rodičovské dovolené, pro dlouhodobě nemocné, nezaměstnané a i ty, kteří jsou celý den v práci a večer by namísto televizního programu rádi něco málo duševního obohacení.

 

Další informace a přihlášky lze u Evy Tyrnerové, e-mail: evatyr@seznam.cz , tel. 723 476174 nebo na stránkách komunitní školy: www.ksborovany.cz.

Eva Tyrnerová


 

V KUCHYNI SVIŽNĚ A ZDRAVĚ S PETREM STUPKOU

 

V pátek 17. října od 17 hodin vás srdečně zveme do Podkroví v Podzámčí na večer s kulinářem Petrem Stupkou. Známý kuchař a propagátor české kuchyně, zakladatel a majitel Studia kulinář přijede se svým programem i k nám do Borovan. Náš první večer bude v duchu: „svižně a zdravě“. Nejde o propagaci zdravé výživy, ale o to, jak vnést do našich kuchyní zdravá, rychlá a kvalitní jídla.

Vstupné je 130 korun. V této ceně je ochutnávka několika jídel, které budou během programu uvařeny. Prosím hlaste se dopředu na e-mail: ksborovany@gmail.com, místa jsou omezená, vzhledem k prostorám konání. Předem děkujeme a těšíme se na vás a na neobyčejný večer.

Jana Boušová



 

BAVÍ VÁS ANGLIČTINA?

TAK SE POJĎTE BAVIT!

 

Někde jsem četla, proč se vlastně lidi učí cizím jazykům: přibližně polovina lidí se učí cizí jazyk kvůli zaměstnání, které mají nebo by chtěli mít, možná čtvrtina lidí se učí jazyk kvůli cestování a více než čtvrtina vlastně jen kvůli tomu, že je to prostě baví.

Možná, že vás to překvapí. Trápit se se slovíčky, výslovností či gramatikou jen PRO RADOST? No, někdo pro radost chodí hrát šachy, někdo bridge, někdo skládá hlavolamy, luští křížovky. Ano, i namáhání a procvičování mozkových závitů může být pro někoho zábava.

Ve své práci potřebuji docela dost angličtinu. S výjimkou jednoho roku na univerzitě jsem se ji ve škole nikdy neučila a tak je moje znalost kombinací samouky, praxe a privátních kurzů. Z věčného začátečníka jsem se až díky nutnosti posunula na praktika, který docela rozumí a domluví se. Žádná dokonalost, ale baví mě to!

Zažila jsem několik lektorů, mnoho přístupů k výuce, vím, co mě bavilo a co zase nebavilo, co mě nadchlo. Všichni víme, že k posunu potřebujeme často nový impuls, novou motivaci. Ráda bych vám proto nabídla MOTIVAČNÍ LEKCE „ANGLIČTINA PRO ZÁBAVU“, kde bych se s vámi chtěla podělit o radost z učení se.

Volný cyklus setkání nad anglickými písničkami, které si společně poslechneme, přeložíme a spolu i zazpíváme. Vlastně neslibujte si od toho, že se něčemu nového naučíte. Možná ano, možná ne.  Možná si osvěžíte pár slovíček, slovních vazeb, výslovnost a to vše u písniček, které často slyšíme z rádia.  

Forma by měla být dostupná pro široké spektrum zájemců od věčných začátečníků až po pokročilé. Nejde ani tak o vlastní výuku angličtiny, jako o objevení nových možností učení, učení se navzájem a o motivaci k dalšímu studiu angličtiny. Proto budou tyto lekce vhodné i pro frekventanty ostatních kurzů komunitní školy.

 

Protože nejsem profesionál, budou lekce zdarma, respektive za symbolický příspěvek na pronájem místnosti (dále podle náročnosti, zájmu, možností a zapojení účastníků).

Lekce budou zhruba dvouhodinové a první proběhne v neděli 26. října od 16. hod. v Podkroví v Podzámčí. Není třeba se předem hlásit.

Zuzana Guthová